24.1.2011

Mitä hyötyä sosiaalisesta mediasta on?

Otsikko on kysymys, jonka kuulen usein. Sosiaalisesta mediasta voi hyötyä paljonkin yrityksen eri toiminnoissa, kuten asiakasraadiksi valjastaminen, asiakkaat saadaan helposti mukaan tuotekehitykseen (crowdsourcing), puolestasi puhutaan ja ilosanomaasi levitetään, voit saada suoraa ja rehellistä palautetta, hyvä kanava markkinoinnissa jne.

Noista esimerkeistä saattaa kuitenkin olla vaikea tarttua konkreettisesti kiinni, joten laitan tähän käytännöllisempiä esimerkkejä, millä viimeistään yritysjohdon pitäisi vakuuttua sosiaalisen median tehosta. Vaikka Google ja muut hakukoneet varjelevatkin visusti parametrejaan, asiantuntijat uskovat vahvasti, että ulkopuoliset linkit esimerkiksi juuri omista sosiaalisen median kanavistasi yrityksen kotisivuille etenkin relevanteilla hakusanoilla parantavat selvästi hakukonelöytyvyyttä.

Eli kun uudistat seuraavan kerran verkkosivujasi, ota huomioon nämä:

Kuvat kuvapalveluista 
Avaa kuvia varten tili kuvapalveluun (esim. Flickr), nimeä kuvatiedostot itsellesi relevanteilla sanoilla ja linkitä ne sieltä siten, että vähintään tuotekuvat sijaitsevat ulkopuolella, vaikka näyttävätkin siltä että ovat omilla sivuillasi.  Saat yhtä monta relevanttia ulkopuolista linkkiä kuin kuviakin on

Ajankohtaiset Facebookista
Ajankohtaisia varten avaa esimerkiksi Facebook sivu yritykselle. Facebookin liitännäisten avulla saa nykyään  ihan fiksun näköisesti feediä omille verkkosivuille, joten joka kerta kun julkaiset Facebookissa jonkin ajankohtaisen asian, päivittyvät samalla omat verkkosivusi. Huhujen mukaan Google arvostaa hakutuloksissa myös enemmän tiheästi päivittyviä sivuja kuin täysin unohdettuja sivuja. Facebook kokoaa oikeastaan kaikki tässä artikkelissa mainitut materiaalit helposti saman katon alle, elikkä samalla syntyy arvokkaita ristiin linkityksiä.
Artikkelit blogista 
Ehkä kaikista tehokkain tapa tässä mainitusta on juuri artikkelien kirjoittaminen, koska jokainen artikkelikirjoitus on oma alasivunsa ja sisältöä syntyy enemmän kuin statuspäivityksillä. Nimeä blogissasi jokainen kirjoitus siten, että otsikko sisältää jonkin relevantin hakusanan. Nimeä myös koko blogisi siten, että nimessä esiintyy relevantti hakusana. Näin Google ymmärtää, että tämä blogi kuuluu tärkeisiin aiheisiin ja jokainen blogikirjoituksesi toimii relevanttina ulkopuolisena linkkinä. Niin ja luonnollisesti kukin blogikirjoitus ilmestyy automaattisesti sivujesi artikkelikokoelmaan. Tässä on vielä se lisäarvo, että asiantuntevat artikkelit silloin tällöin kasvattavat uskottavuuttasi. Hyviä blogialustoja ovat mm. Blogger ja Wordpress
Esitteet presentaatiopalveluihin 
Tässä kohtaa viimeistään julistetaan pannaan yritysten verkkosivuilla maininnat ”Lataa pdf tästä”. Paljon käytännöllisempi, nopeampi, tyylikkäämpi ja hakukoneystävällisempi tapa on ladata mahdolliset presentaatiot ja esitteet johonkin palveluun (esim. Scribd, Issuu tai Slideshare), josta käyttäjät voivat helposti selata materiaalia. Voit itsekin lähettää tarvittaessa pelkän linkin sähköpostina, eikä aina tarvitse lähettää koko raskasta liitetiedostoa. Presentaatiot saa yhtä lailla kuin  kuvat ja videot kätsysti näyttämään siltä, kuin ne oikeasti olisivat omilla sivuillasi.

Muut
Jos olet kiinnostunut nopeista uutisoinneista ja jakamaan muillekin kiinnostavia linkkejä, käytä tähän vaikkapa Twitteriä ja jälleen kerran sisältö syötetään suoraan www-sivuillesi.

Se nyt ei enää ole kovin uutta vaan selviö, että yrityksen kaikki liikkuva kuva sijoitetaan YouTubeen tai Vimeoon.

B-to-B palveluissa, jossa asiantuntijoidesi kokemus on relevanttia tietoa asiakkaille, jokainen asiantuntija laatii itsestään profiilin LinkedIniin ja linkitys tilille on kunkin henkilön yhteystietojen kohdalla.
Tämä ohjenuora toimii myös hyvänä suunnitelmana sille, että mitä sisältöä sinne sosiaaliseen mediaan kannattaa tuottaa. Facebook on nyt kuuma peruna ja yritysprofiileja pystytetään kiivaalla tahdilla, mutta tosiaan Facebook ei ole onnen avain eikä oikeastaan mikään itsestään selvyys. Muitakin vaihtoehtoja siis somekanavista on.

Jos et itse omista www-osaamista, niin ota tämä lista mukaasi, kun aloitat neuvottelut mainostoimiston kanssa uusista verkkosivuista. Ammattitaitoisen toimiston pitäisi osata linkittää kaikki sosiaalisen median profiilisi verkkosivuillesi luontevasti.

J.K. Pahoittelen kaikille teknisistä asioista perillä oleville mahdollisesti käyttämiäni vääriä termejä. Vaikka nämä periaatteet ovatkin tuttuja, en omista teknistä osaamista lainkaan, vaan jätän ne hommat suosiolla muille.


5 kommenttia:

  1. Ai niin. Jos jollakulla on (kuten varmasti onkin) muita vastaavia käytännön vinkkejä, kuulen niistä erittäin mielelläni.

    VastaaPoista
  2. Maltti on kuitenkin valttia ja suosittelisin lukemaan aina palvelujen käyttöä koskevat ehdot ennen liiallista someinnostusta.

    Flickr muun muassa sanoo ohjeissaan seuraavasti:

    Do link back to Flickr when you post your Flickr content elsewhere. The Flickr service makes it possible to post content hosted on Flickr to outside web sites. However, pages on other web sites that display content hosted on flickr.com must provide a link from each photo or video back to its page on Flickr.

    ... ja jatkaa myöhemmin...

    Your account will be terminated if we find you using it to host graphic elements of web page designs, icons, smilies, buddy icons, forum avatars, badges, and other non-photographic elements on external web sites.

    ... jonka jälkeen tärkeintä on vielä muistaa, että...

    Flickr is for personal use only. If we find you selling products, services, or yourself through your photostream, we will terminate your account. Any other commercial use of Flickr, Flickr technologies (including APIs, FlickrMail, etc), or Flickr accounts must be approved by Flickr. For more information on leveraging Flickr APIs, please see our Services page. If you have other open questions about commercial usage of Flickr, please feel free to contact us.

    Käyttäjäehtojen rikkoutuessa kukaan kovin todennäköisesti ei joudu oikeuteen, mutta jos sivusi on rakennettu niin, että kuvat majailevat Flickrissä, saattaa Flickr-tilin sulkeutumisella olla hetkellisesti hikoilua ja kiireen tunnetta aiheuttava vaikutus.

    Sääntöjä voidaan kiertää liikkumalla harmaalla alueella, mutta ei kannata hätääntyä, jos tilit joskus harmauden nimissä suljetaan.

    VastaaPoista
  3. Voisinko minä tehdä yritykselleni sellaisen www-sivun että siellä voisi helposti vaihtaa tekstejä ja kuvia. Esimerkiksi sesongin mukaan?

    Voisitko kirjoittaa ohjeita siihen?

    VastaaPoista
  4. Helppokäyttöisiä kotisivujen tekotyökaluja ovat mm. www.kotisivukone.fi ja www.teekotisivut.com
    Käsittääkseni näillä työkaluilla kuka tahansa pystyisi tekemään internetsivut itse.
    Jos minkään näköistä aikaisempaa kokemusta ei ole, niin suosittelisin kuitenkin lämpimästi kääntymään ammattilaisen, esim. mainostoimiston puoleen.

    VastaaPoista